Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ясен

Fraxinus ornus L.

Ясен

Сем. Маслинови – Oleaceae

 

Описание: Ясен е многогодишно дърво с тъмносива кора. Листата са седящи, продълговато ланцетни, заострени, голи или покрити с власинки ниско по жилките, нечифтоперести. Цветовете са двуполови – състоящи се от две тичинки и един плодник, и еднополови – състоящи се или от две тичинки или от един плодник. Чашката и венчето липсват. Плодът е крилатка, в която е разположено семето. Цъфти м. април – май.

Разпространение: Из широколистните гори до 1200 м н.в. в цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събират корите и листата.

Бране и сушене: Корите се белят през пролетта, м. март, при започване на сокодвижението. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 50°С. Изсушената кора е сива, без мирис и с горчив вкус. Листата се берат при пълното им развитие м. май – юли. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените листа са със зелен цвят, без мирис и с нагарчащ вкус.

Действие и употреба: Билката има запичащо, пикочогонно и противотемпературно действие. Употребява се при ставни болки, болести на черния дроб, жълтеница, глисти, подагра.

Външно: За бани при рани и екземи.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица нарязани кори от ясен се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 927  |  Прочетено във Вестник за градината