Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Японски клен

Acer palmatum

Японски клен

Acer palmatum, наречен японски клен, е вид дървеснo листопаднo растениe, издържащo на ниски температури  с естествено разпространение в Япония, Северна Корея, Южна Корея, Китай, Източна Монголия и Югоизточна Русия. Много различни сортове на този клен са избрани и се отглеждат в целия свят заради своите атрактивни листни форми и багри. Японски клен се отглежда в Япония в продължение на векове, а в умерените зони в целия свят от 1800 година. Първият образец на дървото в Англия е пренесен през 1820г.

Шведският лекар-ботаник Карл Петер Тхунберг, пътувал в Япония в края на осемнадесети век, го изобразява в рисунките си като малко дърво, което в крайна сметка ще се превърне в синоним на високото изкуство на японските градини. Той е дал родовото име palmatum след като го свързва с формата на листата му.

Сортове: Acer palmatum включва стотици сортове с безброй форми, цветове, видове листа. Размерите на зрелите екземпляри могат да варират от 0.5 m до 25 m, в зависимост от вида. Описва се като храст или ниско дърво със заоблена корона и голи, тънки млади клонки. Листата са дълги 4-10 см, 5-9 – делни, с яйцевидно-ланцетни дялове, заострени и двойно назъбени. През есента са с червена багра. Цветовете са червени, събрани в щитовидни съцветия, а плодовете са с тъп ъгъл между крилатките.

Видът е изключително богат на декоративни форми, като едни от най-красивите са „Atropurpureum”- с 5 делни листа, тъмночервени през целия вегетационен период, dissectum- с 5-7-9 дяла, дълбоко разсечени до основата на листа, които на свой ред наново са разсечени дълбоко, листата са зелени, „Ornatum” – листата са подобни на dissectum, но са червени (dissectum atropurpureum) .Някои сортове са избрани за фенотипни аспекти, като например листа, форма и размер (плитко към дълбоко триделни), цвета на крилото (в диапазона от резидаво през тъмно зелено или от червено до тъмно лилаво, а други, прошарени с различни модели на бял и розов), кора, текстура, цвят и модел на растеж и са селектирани сортове  дървета, които са по-големи, по-издръжливи и енергични, отколкото е типично за вида.

Високата декоративна стойност на тези растения се определя от тяхното оцветяване през различните сезони и преминаването на оцветяването през пурпурната цветовата гама на зелено, жълто и червено, определено от слънцегреенето. Най-красиви са пурпурните цветове в началото на пролетта и края на есента. Зимата стьблата на някои видове придобиват по-ярък цвят. През всеки сезон ще наблюдавате вашия ацер в различен цветен нюанс, разкриващ неговата прелест.

Отглеждане: Повечето от кленовете се нуждаят от полусянка и сянка. Когато са неправилно позиционирани на много сенчесто място, червеното оцветяване няма да се появи. Растенията, изложени на пряка слънчева светлина, през летните месеци ще прогорят и ще загубят част от листата си.

Обичат слабо кисели, леки почви, с добри дренажни свойства. Кореновата система не е агресивна и е плитка. Това и малките им размери позволяват да се отглеждат контeйнерно.

Ацерите не бива да се преполиват. Предозираната влага води до гниене и развиване на гъбични заболявания.

Подрязване: В началото на пролетта се премахват всички сухи клони. Някои предпочитат да оформят своите дървета артистично или да подрежат интериорни клони,  които да подчертаят по-добре грациозните леторасти, особено през зимата. След пролетното избиване на листа, при 5 двойки листа трябва да се подрежат две. Това означава, че пъпките на втората двойка листа трябва да се отстранят. По този начин се оформя хубаво разклонение. Подрязването трябва да става веднъж годишно.

Размножаване: Японски клен се размножава чрез семена – засяването на семената е възможно целогодишно. Семената трябва да са стратифицирани. Покълването става до 10-12 седмици. Кленовете се размножават и вегетативно – чрез резници, тъканни култури или присаждане.     

  |  Views: 3032  |  Прочетено във Вестник за градината