Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Якобиния (Юстиция)

Jacobinia

Якобиния (Юстиция)

Якобиния, известна още като юстиция, произхожда от Южна Америка (Бразилия). На височина растението достига до 1,50 м. Листата са овални и мъхести. Цъфти в края на лятото с розови цветове, но се срещат и сортове с бели и жълти цветове.

Отглеждане:  Якобиния предпочита директните слънчеви лъчи. През най-горещото време може да й осигурите шарена сянка, за да не прегорят листата от силното обедно слънце. Температурата следва да бъде умерена – през лятото около 25 градуса, а през зимата – не по-ниска от 15 градуса. Подходящият за отглеждането й почвен субстрат е съставен от равни части листовка, чимовка, добре угнил оборски тор и пясък. При всички случаи субстратът трябва да бъде водопропусклив, като същевременно следва да се направи и добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода. Якобинията обича високата въздушна влажност. Въпреки това не е добра идея да пулверизирате листата. За да осигурите постоянно висока влажност, особено през горещите летни дни, поставете саксията на якобинията върху съд с вода. По този начин постоянно изпаряващата се вода ще поддържа необходимата за растението висока въздушна влажност. Поливането през лятото е обилно, докато през зимата се полива умерено дотолкова, че почвата да се поддържа постоянно влажна. Тори се на всеки две седмици с тор за листно декоративни растения.

Оформяйте якобинията от най-ранна възраст. Подрязването се прави през пролетта, като растението бързо се съвзема и се отрупва с нови клонки, по които се появяват цветовете.

Размножаване: Можете да размножите якобиния чрез издънки или резници през пролетта. Трябва да ги вкорените в пясък при температура около 20 градуса за около 3 седмици.

 

  |  Views: 1813  |  Прочетено във Вестник за градината