Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ягода горска

Fragaria vesca L.

Ягода горска

Сем. Розоцветни – Rosaceae

 

Описание: Горската ягода е многогодишно тревисто растение с дълго до 20 см стъбло. Листата се състоят от три назъбени листчета с дълги дръжки. Както стъблото така и листната дръжка са рядко окосмени. Цветовете са бели, с петлистна чашка, петлистно венче, многобройни тичинки и плодници. От разрастването на цветното легло се образува сочен, месест лъжлив плод с червен цвят и приятен аромат. По неговата повърхност са плодчетата – дребни семена. Цъфти м. май – август.

Разпространение: Из горите, горските поляни, по сипеите до 2000 м н.в. в цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събират листата на растението.

Бране и сушене: Листата се берат с дръжките по време на цъфтежа м. май – август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушените листа са със зелен цвят, без мирис и с със слабо нагарчащ вкус.

Действие и употреба: Билката има пикочогонно, запичащо и противовъзпалително действие. Употребява се при диария, жълтеница, неврастения, хистерия, ревматизъм, подагра, възпаление на червата, чревни и маточни кръвоизливи, задух, бяло течение.

Външно: За бани при рани и кожни обриви.

 

Рецепта:

 

2 суп. лъжици изсушени листа от горска ягода се киснат 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пие по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 726  |  Прочетено във Вестник за градината