Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Явор (Клен)

Acer

Явор (Клен)

Явор или клен (Acer) е род дървета и храсти, класифицирани в семейство Sapindaceae, а според някои класификации в самостоятелно семейство Aceraceae. Произходът на латинското име на рода е неясен, като според една хипотеза то идва от acris (остър) заради твърдостта на дървесината, използвана в миналото за изработване на копия.

За явора е характерно срещуположното разположение на листата, които обикновено са длановидно нарязани, въпреки че някои видове имат перести или ненарязани листа. Яворът цъфти в края на зимата или началото на пролетта, при повечето видове едновременно или непосредствено преди появата на листата, а при някои дори преди това. Цветовете са малки и непривличащи вниманието. Имат по 5 чашелистчета, 5 венчелистчета с дължина 1-6 мм, 12 тичинки с дължина 6-10 мм, подредени в два пръстена по шест, и 1 или 2 пестика. От няколко седмици до шест месеца след цъфтежа от дърветата падат голям брой семена. Плодовете са характерни двойни крилатки, оформени така, че да се въртят, докато падат, и да отнасят семената на значителни разстояния.

Сортове: Бързо растящият явор – A. negundo Variegatum достига около 7,5 м височина. A. campestre е диворастящ вид в Англия, който достига около 6 м височина. Не е взискателен, но и не особено красив. A. platanoides Goldsworth Purple  е с тъмнопурпурни листа и червени плодове. Друг пъстър  клен е A. platanoides Drummondii (6 м) с листа с кремави краища. A. pseudoplatanus не се радва на много почита тели, но расте бързо и достига над 9 м височина. Прекрасни сортове са Brilliantissimum (много бавнорастящ, 3 м, младите листа са бронзоворозови) и Worleei (златистожълти листа). Има кленове с ефектна кора-A. griseum – с белеща се кафява кора и A. pensylvanicum – с кора като змийска кожа.         

Отглеждане: Повечето от кленовете се нуждаят от полусянка и сянка. Когато са неправилно позиционирани на много сенчесто място, червеното оцветяване няма да се появи. Растенията, изложени на пряка слънчева светлина, през летните месеци ще прогорят и ще загубят част от листата си. Обичат слабо кисели, леки почви, с добри дренажни свойства. Кореновата система не е агресивна и е плитка. Това и малките им размери позволяват да се отглеждат контeйнерно. Ацерите не бива да се преполиват. Предозираната влага води до гниене и развиване на гъбични заболявания.

В началото на пролетта се премахват всички сухи клони. Някои предпочитат да оформят своите дървета артистично или да подрежат интериорни клони,  които да подчертаят по-добре грациозните леторасти, особено през зимата. След пролетното избиване на листа, при 5 двойки листа трябва да се подрежат две. Това означава, че пъпките на втората двойка листа трябва да се отстранят. По този начин се оформя хубаво разклонение. Подрязването трябва да става веднъж годишно.

Размножаване: Чрез семена – засяването на семената от явор е възможно целогодишно. Семената трябва да са стратифицирани. Покълването става до 10-12 седмици. Кленовете се размножават и вегетативно – чрез резници, тъканни култури или присаждане.    

РАЗСАД ЗА КЛЕН

  |  Views: 3923  |  Прочетено във Вестник за градината