Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Юка

Yucca

Юка

Юка е от семейство Драконови. Родът наброява около 30 вида, които растат в Северна и Централна Америка. Представлява вечнозелено, дървовидно растение с невисоки слабо разклонени или не стъбла, понякога стъблото напълно отсъства и над земята се извисява само снопче от големи, мечовидни листа. Листата са разположени спирално. Съцветията са много големи, до 200 см високи, изправени, широко разперени, метловидни, които излизат от средата на листната розетка. Цветовете са камбанковидни, до 7 см дълги, поникващи, бели. Плодът е голяма, до 10 см, суха или месеста кутийка с кръгли, черни семена до 1 см в диаметър.

Сортове: Yucca filamentosa L. (sin Y. angustofolia L.) , който е един от най-студоустойчивите видове. Образува 30-50 листа, събрани в плътна розетка. Дълги са до 60 см и широки 2,5-3 см. Те са плътни, жилави, обагрени в тъмнозелено до синкаво-сиво. Цъфти всяка година  през лятото или есента. Цветовете приличат на цветовете на момината сълза, но в много уголемен вид. Те са със звънчевидна форма, събрани в доста голямо съцветие метлица,  с дълъг цветонос, с който растението може да достигне до 2,5 м височина. Венчето на цветовете е бяло, отвън зеленикаво и е 3,5-5 см дълго. Цветните дръжки имат прицветни листчета. Растението образува много издънки.

Юка глориоза (Yucca gloriosa) се отглежда предимно като саксийно цвете, за украса на холове, офиси, тераси. Образува стъбло, което може да достигне до 1,5 м дължина. Листата са около 100 и повече на брой. Събрани са в плътна розетка. Дълги са до 50 см и широки в средата до 5 см и са обагрени  в тъмно- до сиво-зелено. Горната им повърхност е гладка. Завършват с остро шипче. По-нискостоящите листа се завиват надолу, докато връхните са изправени. Този вид цъфти рядко.

Отглеждане: Растението трябва да е на слънчево, топло или горещо място. Юката се сади на място добър дренаж и е желателно да е на склон, където не се задържат дъждовни води. Юката не понася преовлажнени места. Към почвата юката не е взискателна, расте дори и на пясък. Много сухоустойчива е. През пролетта внесете минерални торове. Предпазете от зимните студове.

Размножаване: Юка се размножава чрез семена, коренни издънки, стъблени и коренови резници. Засяването на семената се прави в лека песъчлива почва на дълбочина 1-2 см.

 

  |  Views: 1299  |  Прочетено във Вестник за градината