Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Чубрица градинска

Satureja hortensis L.

Чубрица градинска

Сем. Устоцветни – Lamiaceae (Labiatae)

 

Описание: Градинската чубрица е многогодишно тревисто растение с право, разклонено, покрито с власинки стъбло, високо до 45 см. Листата са срещуположни, с къси дръжки, ланцетни, целокрайни, заострени, с малки реснички по ръба, с жлезисти точки и от двете страни. Цветовете са дребни, по 5-6 в прешлени в пазвите на листата. Чашката е петлистна, сраснала, тръбесто звънчева, с 5 зъбчета. Венчето е виолетово или белезникаво, петлистно, в долната си част – сраснало, в горната – двуустно, като горната устна е права, а долната – триделна с червени точки в дъното. Тичинките са 4. Плодът е сух, разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти м. юни – август.

Разпространение: Родина на градинската чубрица е Средиземноморието. У нас е засявано растение.

Употребявана част: За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене: Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юни – август. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка е със зелен цвят, характерна миризма и слабо парлив вкус.

Действие и употреба: Има спазмолитично, газогонно, запичащо, бактерицидно и изразено хипотензивно действие. Употребява се при високо кръвно налягане, повръщане, виене на свят, сърцебиене, главоболие, стомашни и чревни болки, диария, газове, глисти.

 

Рецепта:

 

2 суп. лъжици билка се кисне 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 691  |  Прочетено във Вестник за градината