Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хебе

Hebe

Хебе

Хебе представляват вечнозелени храсти, които достигат различни размери. Най-популярни са Н. Autumn Glory и Н. brachysiphon – компактни, с лъскави овални листа и класове от дребни сини или бели цветове. Издръжливи са, но за съжаление това не важи за много хебета – колкото по-големи са листата им, толкова по-неиздръжливи са храстите. С изключение на това хебето не е капризно, понася дори наситен с дим или морски въздух, а някои видове цъфтят през цялото лято и цялата есен.

Сортове: Избирайте хебе в зависимост от мястото. Някои хебета са подходящи за алпинеум или като почвопокривни – до 30 см са високи сортовете Н. Carl Teschner (виолетовосини цветове, юни – юли), Н. pinguifolia Pagei (бели цветове, май) и подобните на кипарис Н. armstrongii и Н. ochracea. Средновисоката група предлага голям избор: Н. Autumn Glory (виолетовосини цветове, юни – ноември), Н. Midsummer Beauty (бледолилави цветове, юли – ноември) и Н. brachysiphon (бели цветове, юни – юли). Гигантът в семейството е Н. salicifolia – цъфти през лятото и достига над 3 м височина.

Отглеждане: Хебе не е типично стайно растение. Най-добре се отглежда в неотоплявани помещения. Ако помещението е хладно, растението може спокойно да се изложи на пряка слънчева светлина. След цъфтежа растението си позволява зимна почивка. Поставя се на още по-хладно и много светло място при температура около 10°С. Презимувалите растения могат да се подрежат и през май да се изнесат в градината.

По време на растежа от пролетта до есента хебе се полива редовно и много обилно. Подгизването на пръстта в саксията обаче му се отразява много зле. По време на зимната почивка поливките се ограничават до минимум. Не забравяйте да редовно пръскате листата на хебето. Подхранвайте на всеки две седмици.

При нужда растението се пресажда през пролетта в малко по-големи съдове с градинска пръст.

Размножаване: Размножаването се извършва вегетативно чрез резници. Те се режат напролет и се набучват в пясък.

 

  |  Views: 10054  |  Прочетено във Вестник за градината