Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хвойна (Юниперус)

Juniperus

Хвойна (Юниперус)

Хвойната или смриката е изключително популярно растение в озеленяването и може да се види в почти всяка градина. Обикновено включването й е свързано с определена цел – да  бъде вертикален акцент, да създава височина в декоративна група, да предпазва някой склон от свличане на почвата и да изпълнява много други функции. В разсадниците съществува огромно многообразие от красиви декоративни форми на този вид и ако решите да избирате хвойна, ще бъдете значително затруднени. Основното, което трябва да ви води в случая, са биологичните и екологични изисквания на съответния сорт или форма, както и неговия хабитус, за да прецените дали подхождат на дадената композиция.

Сортове: J. communis Compressa Отличен избор, ако искате миниатюрно колоновидно дърво в алпинеума. Сивозелените клонки са разположени близо една до друга. Растението не надвишава 60-90 см.

J. communis Depressa Aurea Златната канадска хвойна е широко разпростиращ се бодлив храст – златист през лятото и бронзов през зимата. Старите екземпляри са високи около 60 см. Необходимо е ярко слънце.

J. chinensis Pyramidalis Бавнорастяща конусовидна хвойна със синьозелени иглолиста, които изглеждат винаги свежи. Чудесно малко единично дърво – може да го намерите и под името J. excelsa Stricta.

J. horizontalis Glauca Почвопокривно растение с дълги клони. Образуват металносин килим, който се разпрострира до 2,7 м.

J. media Old Gold Нов сорт, който прилича на J. media Pfitzerana Aurea – разликата е, че е по-компактен и запазва бронзовозлатистата си багра през зимата. Разпростира се най-много на 2,4 м.

J. media Pfitzerana Едно от най-популярните иглолистни растения със силни клони, които се издигат под ъгъл 45°С грациозно провиснали връхчета. Широкоразпростиращо се, издържа на сянка – отличен избор.

J. sabinа tamariscifolia Испанската хвойна е стара любимка. Хоризонталните клони са като облечени в игловидни листа, които са сивозелени, когато са млади. Възрастните растения са с диаметър около 3 м.

J. squamata Meyeri Извисяващите се клони са покрити със стоманеносини иглолиста. Връхчетата на клонките провисват надолу. Редовно подкастряйте, за да не се появяват кафяви петна при основата.

Отглеждане: Повечето хвойни обичат слънчевото изложение, но има и сортове, които виреят добре на сянка или полусянка. Хвойните са издръжливи в градски условия и  затова се използват и при озеленяване на кръстовища и крайпътни обекти, където обикновено замърсяването на въздуха е по-голямо. Не бива обаче да се забравя редовното поливане, за да е възможно оцеляването на хвойната в утежнена среда.

Размножаване: Размножаването чрез резници е най-разпространеният метод.

 

 

  |  Views: 4375  |  Прочетено във Вестник за градината