Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Фуксия

Fuchsia

Фуксия

Фуксия не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то – достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцветни свещници на дълги дръжки. Нашият народ й е дал и името обички, защото цветовете на повечето сортове са увиснали. Фуксия – това е растение празник. Допреди няколко десетилетия обичките, както и мушкатото, бяха едни от най-популярните цветя. Постепенно обаче парното отопление ги прогони от нашите жилища. Днес е времето да се завърнат, защото не липсват условия.

 

Отглеждане

 

Възприемаме фуксията като стайно цвете. В по-южните страни обаче тя е известна като градинско растение. Имайте предвид, че всички обички се чувстват много добре на свеж въздух и през лятото си струва и вие да ги изнесете на балкона или в градината, да поставите саксията под дърветата или на празните места, където вече са прецъфтели зюмбюлите, нарцисите, минзухарите и лалетата.

Към живот на открит въздух тези оранжерийни създания се подготвят по-отрано. След пролетна резитба се пресаждат в саксии с по-голям размер. В почвената смес, ако не е достатъчно глинеста, трябва задължително да се добави глина – тя способства за задържането на влагата в почвата. Най-добре е и веднага да добавите и комплексни торове с продължителен период на действие. Другият начин е редовно да подхранвате растенията с течни комплексни торове, редувайки подхранванията с поливането. Необходимо е да се погрижите и за дренажа на саксията с дребен керамзит или едър перлит и дребни камъчета – фуксията не понася застоялата вода. Предпочитат съдове с по-голям обем, тъй като корените на това растение се разрастват много бързо. За да осигурите обилен цъфтеж през лятото, трябва да извършите необходимата резитба и да формирате растението до началото на май. Ако току-що сте си вкоренили резник и в мечтите си го виждате цъфнал още същата година, имайте предвид, че тази мечта едва ли ще се осъществи. Ще цъфне растение, което е успяло да порасне до юни. През лятото фуксията цъфти, но през пролетта трябва да порасне.

Отглеждано при домашни условия в неблагоприятния сезон или закупено от оранжерията, това растение може да настаните в градината, като вкопаете саксията с големи отвори на дъното направо в почвата.

Установено е, че така фуксия привиква по-бързо към новите условия, а нейните корени започват да растат и извън съда. През есента можете много лесно да я приберете вкъщи, подрязвайки развилите се навън корени и след като съкратите до една трета клонките. Почвата в саксията по време на вегетацията не трябва да пресъхва. Преди да полеете обаче, горният почвен слой трябва да е изсъхнал на дълбочина до 2-3 см. Ако това условие не е спазено, цветовете могат и да опадат. В периода на покой (от края на октомври до края на януари) поливането се ограничава, но не се преустановява напълно. Растенията се поливат само тогава, когато почвата в саксията изсъхне до 2/3 от обема си. Фуксията не обича сухия въздух, затова пулверизирайте около нея. Можете и да не правите това редовно, но понякога й осигурявайте истински душ.

Оптималните условия за фуксия през зимата са светло незамръзващо помещение с температура между 5 и 15 градуса. Застъклената отопляема лоджия, верандата на вилата, оранжерията са най-подходящи за тази цел. Ако нямате тези условия, не се отчайвайте в любовта си към вас фуксията – ще понесе зимата на прозореца и при по-висока температура. Трябва само да имате предвид, че над радиатора и на въздушно течение няма хич да се чувства добре. И в студовете не оставяйте фуксията до отворената към терасата врата, но ако потокът от студен въздух не попада пряко върху растението, лекото проветряване ще е само от полза. Няколко часа свеж въздух в деня са напълно достатъчни. Разбира се, за топлолюбивите фуксии – боливийската и трилистните хибриди – температурата не трябва да пада под 15 градуса.

Ако вашата фуксия се е разраснала много силно и ви е трудно да я държите вкъщи, през август срежете младите стъбла над вдървените части и вкоренете резници. Много по-лесно ще намерите място на малките растения за съхранение през зимата.

Тези, които имат много фуксии и искат всичките да запазят през зимата, могат да подрежат ниско растенията, да ги поставят в сандъче с етикет, да ги посипят с торф и да ги приберат в мазе, което не замръзва. Студоустойчивите сортове в районите с мека зима могат да бъдат оставени дори в градината. Такова презимуване може да се окаже за тях много по-полезно, тъй като в условията на топлото жилище няма достатъчно светлина. При първите студове растенията силно се подрязват, фуксиите от висящите кошници и контейнери се изваждат, махат се листата и пъпките, закопават се в лехата и се покриват с дебел слой сухи листа или торф. Така можете да постъпите със студоустойчивите сортове на фуксия магеланика, например Whiteknight’s Pearl и някой сортове на хибридната фуксия: Gift Wrap, Glenby, Juni May, Multa, Welsh Dragon.

 

Размножаване

 

Фуксия се размножава с резници. Те се оформят с дължина 8-10 см и се вкореняват в саксия с почва. Резниците се покриват с перфориран плик или прозрачна пластмасова бутилка без капачка, на която е отрязано дъното. Резниците се вкореняват бързо при температура 22-25 градуса. След 2-3 седмици, когато се появят коренчета, младите растения се пресаждат на постоянното им място. Можете всяка година да вкоренявате резници за всеки нов сезон или да заменяте старите растения с млади един път на три години.

Важна грижа за младите растения е прищипването на върховете на клонките. След появяването на всяко ново разклонение върхът му също се прищипва след 2-3 листа. Около 5-6 седмици преди предполагаемия цъфтеж тази операция се спира.

Фуксия се размножава и със семена, но този процес е бавен и се използва в селекцията. За да получите семена, трябва да извършите изкуствено опрашване. При такова кръстосано опрашване е възможно да получите недоброкачествени растения, но нови ценни хибриди.

 

  |  Views: 1332  |  Прочетено във Вестник за градината