Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Френско грозде черно (Касис)

Ribes nigrum L.

Френско грозде черно (Касис)

Сем. Каменоломкови – Saxifragaceae

 

Описание: Черното френско грозде е многогодишен храст с множество издънки, достигащ на височина до 2 м. Листата са 3-5-делни, последователни, длановидни, остро назъбени, отгоре са тъмнозелени и голи, отдолу са светлозелени и окосмени по жилките. Цветовете са светлорозови, белезникави или червени, събрани в гроздовидни съцветия, наведени надолу. Плодът е сочна черна ягода с характерна миризма, киселосладникав вкус и до 25 семена. Цъфти м. април – май.

Разпространение: У нас – култивирано растение. Много рядко се среща диворастящо френско грозде.

Употребявана част: За медицински цели се събират плодовете и листата на растението.

Бране и сушене: Плодовете се берат след като узреят м. юли – август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60°С. Изсушените плодове са черни, с характерна миризма и кисело сладникав вкус. Листата се берат м. юни – юли. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С.

Действие и употреба: Билката действа усилващо (особено след прекарани тежки болести) и ободряващо за организма. Употребява се при умствена и физическа умора, температурни състояния, воднянка, атеросклероза, виене на свят и др.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица листа се киснат 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пие по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 1222  |  Прочетено във Вестник за градината