Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Фрейсинетия

Freycinetia cumingiana

Фрейсинетия

Родът фрейсинетия (Freycinetia cumingiana) включва в себе си около 180 тропически вида, които принадлежат към семейство Pandanáceae. В природата фрейсинетията се среща във влажните тропически гори, често прикрепвайки се към стволовете на дърветата с придатъчните си корени.
Всички видове са лиановидни храсти, често с бодливи листа. На върха на ствола си имат гъста топка от дълги и тесни листа, които образуват три спираловидни реда, тъй като листата са разположени в гъста спирала. Често отстрани или по средната жилка листата им имат тънки, бодливи иглички. По стъблата се забелязват и въздушни корени, които се развиват около отмрелите листа.

Фрейсинетия привлича погледа обаче преди всичко със събраните в съцветие необичайни цветове. На пръв поглед цветовете са единични, едри, с яркооранжеви венчелистчета. Ако ги отворите обаче, то ще разберете, че държите в ръцете си съцветие от три златисто-жълти пъпки, които са заобиколени с ярки прицветници.  Женските и мъжките съцветия по външен вид си приличат. В природата те привличат птиците, които изкълвават месестата вътрешност на прицветниците. От летежа по растенията птиците са най-честите опрашители на растението. Плодът на фрейсинетията е ягода, чиито семена също се разпространяват от птиците. Местните жители използват плодовете за храна, а листата за плетене на кошници.

Отглеждане: Фрейсинетия не се отглежда трудно: Нуждае се от затворено пространство с висока влажност и тропически климат – 18-22 градуса, хранителна почвена смес и периодично торене.

Размножаване: Размножава се чрез резници. Вкоренява се добре и чрез множеството придатъчни корени.

 

  |  Views: 1169  |  Прочетено във Вестник за градината