Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Фотиния

Photinia

Фотиния

Фотиния (Photinia), макар и бавно, намира все по-често място в нашите градини. Този очарователен храст има своята чудатост. За разлика от повечето храсти и дървета, чиито листа почервеняват или се обагрят в ярки цветове през есента, младите листа на фотинията израстват ярко червени през пролетта. Тогава, на фона на свежия зелен цвят на разлистващите се други растения, пламенно червените млади листенца и клонки на фотинията греят като огън.

Фотиния представлява многогодишен вечнозелен храст, който израства на височина до 2-3 метра и на ширина до 2 метра. Отличава се с добър растеж – на височина годишно около 10 см, а на ширина до 15 см.

Листата са заострени, с копиевидна форма, дълги до 12 см. В млада възраст листата и клонките са оцветини в ярко  червено, а на по-късен етап – тъмнозелени с гланцов блясък. Стъблата са кръгли и гладки, в млада възраст – кафяви.

Цъти през май и юни с много красиви бели цветчета, събрани в метловидни съцветия, които привличат медоносните пчели. При топла, слънчева година, образуваните плодчета също са яркочервени.

Отглеждане: Засадете фотиния на слънчево място, защото на полусянка листата не се обагрят така наситено. Фотинията предпочита дренирана почва, без глина, с неутрална реакция, но може да расте и на варовита почва. Издържа на ниски температури до -9 -12°С. Студът може да се окаже ограничаващ фактор за младите растения, въпреки че при частично измръзване бързо се възсатновяват. Засадена в близост до стена, издържа по-добре на мразовете. Резитбата за оформяне на храста се прави, веднага щом листата избледнеят.

Размножаване: Фотиния се размножава със зелени резници през юли август.

 

  |  Views: 17144  |  Прочетено във Вестник за градината