Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Филодендрон

Philodendron 

Филодендрон

Наскоро популярността на филодендроните се възвърна. Изискванията им към условията са тези, които са имали в древния си дом в американските тропични гори – без пряка слънчева светлина и влажна среда, когато въздухът е топъл. Има два основни типа филодендрон. Първите – катерливите, са подходящи за обикновената стая, стига да осигурите здрава подпора за стълбата. Ф. сканденс е най-малкият и най-лесно се гледа, тъй като понася лоши условия и недостатъчни грижи. Много катерливи филодендрони образуват въздушни корени, които играят важна роля. Мушнете ги в почвата, за да осигурите влага за горните листа. При стайни условия рядко се появяват цветове и плодове.

По-голямата част от другите, некатерливите филодендрони се превръщат в огромни растения с големи, дълбоко нарязани листа и затова са по-подходящи за обществените сгради.

Отглеждане: Всички филодендрони трябва да се предпазват от пряката слънчева светлина; Ф. сканденс ще вирее и на сянка, но обикновеното изискване е лека сянка или умерено ярка севтлина; Ф. меланохризум и пъстролистните форми трябва да са на добре осветено място. Помещението да е умерено топло с минимална температура през зимата 13°С. Ф. сканденс понася и по-ниски температури (минимална 10°С), но на Ф. меланохризум му трябва повече топлина (минимална 18°С). През зимата поддържайте почвата леко влажна и внимавайте да не стане мокра; през останалото време поливайте обилно и редовно. Въздухът да е влажен през лятото, а в отоплените помещения и през зимата; обвийте саксиите с влажен торф или редовно пулверизирайте листата. Напролет, на всеки 2-3 години пресаждайте в по-голяма саксия.

Размножаване: За вкореняване на резниците от филодендрон е необходима топлина; през лятото направете стъблени резници от катерливите сортове или ги размножете чрез въздушни отводки; при останалите използвайте като резници отделните издънки от основата на стъблото.

 

  |  Views: 1869  |  Прочетено във Вестник за градината