Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Филаделфус

Philadelphus

Филаделфус

Филаделфус (Philadelphus) е цъфтящ листопаден декоративен храст. Прекрасно вирее при нашите атмосферни условия. На височина стига от един-два до три-четири метра при правилно подрязване и подходящи почвени и атмосферни условия. Филаделфус обича пряката слънчева светлина, но може да се справя нелошо и на полусянка. Развива се много добре в богати, хумусни почви, издържа на атмосферни замърсявания. Има свойството с корените си да заздравява наклонени терени и скатове. За това се използва, като укрепващо растение в пътното и ж.п. строителството.

Най-красив е през май-юни, когато цъфти. Цветовете му са прости, но едри и пищни. Някои свързват ароматът им с този на портокал, затова често е бъркан с популярния жасмин. Филаделфусът расте бързо, пуска нови издънки със замайваща скорост, затова може да бъде засаждан в редица през 60-70 см като жива ограда. Не е подходящ за строго оформяне, но може да придаде на градината ни  по-разчупен вид и да внесе уют. Може да се засажда като единично растение, ако страничните му издънки се премахват, което ще му позволи да достигне по-голяма височина.

Сортове: Най-популярният от по-високите сортове е P. Virginal. Ако го подкастряте леко, този изправен храст ще достигне височина над 3 м и ще ви зарадва с големи гроздове от провиснали кичести цветове през лятото. Също толкова висок, но много по-разпростиращ се е старият любимец P. coronarius с плоски обикновени цветове, известни с аромата си. Има няколко отлични сорта със средни размери. Може да изберете между жълтолистния P. coronarius Aureus и хибридите, чиито цветове са с пурпурна основа – P. Beauclerk и P. Belle Etoile. По-нисък е P. Sybille c цветове на пурпурни петна, но най-красив е P. microphyllus, който достига не повече от 1,2-1,8 м височина. Листата му са много дребни, а цветовете – ароматни. Идеален е за задната част на алпинеума.

Отглеждане: Едно от най-важните качества на филаделфуса е способността му да расте почти навсякъде – в бедна почва, замърсен или морски въздух. За да го покажете в най-добрата му светлина, разположете го на слънце и се научете да го подкастряте правилно.  Ако краси единично градината, рано напролет с помощта на овощарска ножица отстранете освен измръзналите покафенели клонки и всички странични клонки и издънки, които растението образува в изобилие. Оставете само централния летораст, като по този начин ще дадете възможност на храста да израсне значително на височина. И обратно, ако сте решили да си направите в градината зелена цъфтяща ограда, ще ви трябват по-голям брой храсти, които засадете на разстояние 60 сантиметра един от друг, запазвайки страничните клони. Подредени по този начин, храстите образуват гъсти туфи.

Размножаване: Можете да размножите филаделфус чрез резници, които трябва да засадите в сандъче през лятото или есента.

 

  |  Views: 8803  |  Прочетено във Вестник за градината