Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Фикус Еластика

Ficus elastica

Фикус Еластика

Дори да нямате вкъщи Фикус Еластика, със сигурност сте попадали на растението в домовете на ваши приятели и познати. Този вид фикус, наричан още каучуков фикус, е често срещан, тъй като не изисква особени познания в градинарството – достатъчно е да му осигурите необходимите условия за живот и той ще раста дълги години.

Отличава се с едри, тъмнозелени листа, с които отрупва клоните си. Ако го гледате правилно, с годините фикусът увеличава значително размерите си, затова трябва да предвидите допълнително място.

Отглеждане: Фикус еластика не е капризен, затова е подходящ както за начинаещи, така и за по-напреднали градинари. Този фикус е светлолюбиво растение. Чувства се отлично близо до прозорец с източно или западно изложение, за да може да получава повече светлина през половината от деня. Лятото може да се наложи частично засенчване, защото силните слънчеви лъчи могат да изгорят листата му. Дръжте температурата в стаята не по-ниска от 18 градуса. Внимавайте да не го излагате на течение. Саксията с фикус еластика не трябва да докосва пряко земята, тъй като в по-студени дни корените могат да се разболеят. Вариантите за почва са комбинация от равни части градинска пръст, листовка и оборска тор или от листна почва, торф и хумус. Растението се нуждае от редовно, но умерено поливане. Първо обаче се налага да изчакате почвата да изсъхне, преди да полеете, за да няма опасност от загниване на корените. Освен това трябва редовно да пулверизирате листата и да ги забърсвате от домашния прах, за да може растението да фотосинтезира без проблем. Ако видите, че по листата на фикуса се появяват кафяви петна, значи трябва да пулверизирате повече или да намалите стайната температура. През пролетта и лятото е желателно да наторявате с органични торове.

През първите три години, всяка пролет фикусът се пресажда в един размер по-голяма саксия. След това пресаждането може да се извършва на две-три години.

Размножаване: Размножаването става с помощта на резници или като откъснете листо от пораснало дръвче.

 

  |  Views: 3958  |  Прочетено във Вестник за градината