Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Фикус Бенджамин

Ficus benjamina

Фикус Бенджамин

Фикус Бенджамин е най-често срещаното растение за дома. Може да го видим навсякъде от дома и офиса, до витрините на магазините. Фикус Бенджамин расте подобно на дърво с овални лъскави листа. В нашата странa е типично домашно растение, но в топли места се развива отлично и навън. Може да порастне доста голямо, ако му се осигури подходяща саксия. Необходим е добър дренаж. Може да расте заедно с други растения в една саксия, които покриват почвата, когато той израсте нагоре и долните листа опадат.

Сортове: Най-популярни са сортовете: Бенджамин Golden King – с обагрени с жълто по краищата листа. Бенджамин Midnight Lady – с тъмно зелени листа. Бенджамин Naomi – с тъмно зелени листа накъдрени по краищата листа. Бенджамин Samantha – с тъмно зелени листа и светло зелени ръбове на листата. Бенджамин Starlight – с обагрени с бяло по краищата листа. 

Отглеждане: Фикус Бенджамин се нуждае от много светлина. Поставете на добре осветено място, но избягвайте директно слънце. През лятото може да го поставите на балкона, като отначало предпазвате от силното обедно слънце, за да на изгорят листата от слънцето. Както всички растения и фикусът се мъчи да се обърне към слънцето. За да предотвратите изкривяване, обръщайте на 45 градуса всеки път, когато поливате. Много е чуствителен на промяна на условията на гледане, така че при всяко местене или намаляване на светлината може да очаквате пожълтяване и опадане на листата. Също може да забави растежа си. 

Поливайте, само когато горната почва е суха на пипане. Ако растението е в саксия в дома, трябва да повишите влажността на въздуха през зимата. Лесен начин, който не е най-добрият, е да поставите съд с вода на радиаторите и често да пулверизирате листата с хладка вода. Най-доброто решение в случая е да поставите саксията върху подложка с камъчета и вода. По този начин водата се изпарява и листата поемат от влагата. Внимавайте саксията да лежи на камъчетата, я не в водата, защото рискувате да загният корените. Подхранвайте течен тор през пролетта и лятото (до септември, октомври) приблизително на 15 дни или според инструкциите на опаковката. Този фикус се нуждае от допълнително желязо, за да подържа своя жив зелен цвят, затова добавяйте желязо на таблетки. Запомнете, че преторяването не винаги води до добро. Ако листата пожълтеят или се появят жълти петна, това може да означава липса на желязо. Ако симптомите са масови, опръсквайте листата с вода с добавен течен тор богат на желязо.

През пролетта ще забележите много нови върхове. Отстранете тези, които изглеждат слаби или имат пожълтели листа. Така растението ще съсредоточи силите си за здравите клонки. Ще забележите бяла течност на отчупеното място. Това е каучуков сок от растението, който може да предизвика дразнене на кожата при някои хора. Не го пипайте или ако случайно се изцапате, измийте се добре под течаща вода. Ако през зимата растението е изгубило доста от долните листа и расте само нагоре, подрежете върховете и така ще предизвикате по силно разклоняване и растеж на долните клонки.

Пресаждайте фикуса, само когато корените се подават на повърхността, и се постарайте да не ги повредите по време на процедурата. Ако растението или саксията са прекалено големи, просто сменете почвата на повърхостта, за да добавите нови хранителни вещества. Те ще проникнат надолу при поливанията.

Размножаване: Чрез връхни резници, семена и въздушни отводи. В домашни условия чрез резници, поставени в вода. За да пусне по бързо корени, поставете в водата веднага след отрязването, преди да е засъхнал лепкавият сок, който потича след отстраняването от майчиното растение.

 

  |  Views: 1607  |  Прочетено във Вестник за градината