Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Фатсхедера

Fatshedera   

Фатсхедера

Фатсхедера e кръстоска между фатсия и бръшлян. Стеблата й са виещи и достигат до няколко метра дължина. Цветовете са зелено-жълти, малки, събрани в метличеви съцветия. Може да я гледате като храст (като фатсията) – пензирайте новите разклонения всяка пролет, или като катерливо растение (като бръшляна) – осигурете подпорка.

Отглеждане: Растението вирее на северен прозорец и по вътрешни стълбища. Свежият въздух му се отразява добре, но избягвайте течението. Лятото е добре да се изнася в градината или на терасата, но осигурете шарена сянка. Фатсхедера не е чувствителна на температурите. През зимата обаче предпочита по-ниските температури между 0 и 1 градуса. На твърде топло или на течение растението губи листата си. През пролетта и лятото поливайте обилно, но през зимата намалете водата. Винаги проверявайте с пръсти влажността на почвата и не позволявайте засушаване. При неправилно поливане също рискувате листата да пожълтеят. През топлите дни трябва да оросявате с вода. От края на март до началото на септември се тори през две седмици.

Размножаване: Размножава се чрез резници. Вкореняването става в торфено-пясъчна смеска при температура на почвата 18 градуса.

 

  |  Views: 1501  |  Прочетено във Вестник за градината