Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Фатсия

Fatsia

Фатсия

Фатсия (Fatsia) е малък род вечнозелени растения от сем. Бръшлянови (Araliaceae). Родът е представен от три вида: Fatsia japonica, Fatsia oligocarpella и Fatsia polycarpa. В естествена среда фатсия се среща в южните части на Япония (Японска аралия (Fatsia japonica) и Fatsia oligocarpella) и о. Тайван (Fatsia polycarpa). Представлява малък храст, който на височина в естествена среда достига до 6 м, докато в нашите условия на височина достига до 1.5 м. Яркозелените листа достигат до 20-30 см в диаметър. Цветовете са дребни и нямат декоративна стойност.

Сортове: Единственият вид F. japonica понякога е наричан аралия. Дълбоко нарязаните и лъскави листа са с диаметър над 30 см и имат дълги дръжки. Расте най-добре като крайморски храст или като единично растение в градски градини. Има и сорт, чиито листа са с бели краища (F. japonica Variegata).

Отглеждане: Фатсията не обича директните слънчеви лъчи. Затова мястото и в градината или на балкона е на сянка или полусянка. Ако отглеждате фатсия у дома, през зимата осигурете хладно място, далеч от парното. Почвата следва да бъде с добри дренажни свойства. Поливайте редовно, но умерено, като не бива да допускате пълно изсъхване на почвата. За да отгледате здраво и красиво растение, следва да осигурите висока въздушна влажност. Пулверизирайте редовно листата, особено през горещите летни дни. Също така редовно ги избърсвайте с влажна кърпа, за да отстраните праха и да поддържате блясъка им.Торете всяка седмица с торове за листно – декоративни растения. През зимата настанете фатсията на хладно, като намалите поливането до толкова, че почвата да се поддържа леко влажна.

Размножаване: Най-лесно фатсия се размножава с връхни резници, през пролетта във вода или почва.

 

  |  Views: 2251  |  Прочетено във Вестник за градината