Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Традесканция

Tradescantia

Традесканция

Познати са над 50 вида от това красиво цвете, но у нас най-голямо разпространение е намерила Традесканция вирджиниана. Тя е многогодишно тревисто растение, което всяка година образува многобройни крехки стъбла. Те се нареждат плътно едно до друго, като образуват малка туфа, висока 55-60 см. Листата са дълги, линейни, заострени на върxa. Първите излизат направо от почвата, а следващите обхващат стъблото. По дължина в средата им преминава ръб, който ги прегъва на две. Обагрени са яркозелено и са покрити с нежни власинки.

Оригиналните цветове, съставени от по 3 сини венчелистчета, са събрани по много в съцветия, разположени на върха на стъблата. Достигат 2-3 см в диаметър. Тичинките са едри и отделят изобилно цветен прашец. Цветовете се отварят сутрин и вечер се затварят. Поради това у нас растението е известно като съмни-мръкни. Тъй като цветовете са много на брой на едно стъбло, цъфтежът е продължителен – от май-до юли.

Отглеждане: Традесканция се развива добре на полусянка, върху богати на хранителни вещества почви. Предпочита те да са добре овлажнени. Можете да я настаните под овощни или декоративни дървета, както и близо до поток или до воден източник. При засаждането оставяйте разстояние между редовете 60 см, а вътре в реда 45-50 см. Почвата около коренчетата се уплътнява добре и веднага след засаждането се полива обилно. През вегетацията се окопава няколко пъти, за да се унищожават плевелите и да се разрушава почвената кора. Поне веднъж се подхранва с 2 кг добре разложен оборски тор на 1 кв. м. При необходимост от май до август растенията се поливат, за да се осигури по-продължителен и изобилен цъфтеж. Тази традесканция се цени високо от пчеларите, защото по време на цъфтежа масова се посещава от пчелите.

Размножаване: Растенията се размножават чрез разделяне на коренището през есента или рано напролет.

 

  |  Views: 1567  |  Прочетено във Вестник за градината