Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Тис

Taxus

Тис

Тис (Taxus) е вечнозелено дръвче или храст с яйцевидно цилиндрична много гъста тъмнозелена корона. По плоските си 2-3 см дълги игли наподобява елата, но неговите са по-меки, по–широки и по тъмно зелени и без белезникави линии. Кората на стеблото е  червеникавокафява и се лющи на тънки плочки. Тисът цъфти от втората половина  на февруари до началото на май, а плодовете узряват през същата година от август до ноември. Той е един от най-бавнорастящите видове, който се разклонява добре, затова често се използва в изграждането на живи плетове, бордюри и оформяне на единично засадени храсти: с кълбовидна, конусовидна, цилиндрична или друга форма на короната чрез подстригване.

Сортове: Обикновеният тис Т. Baccata е иглолистно дърво, което се сади в британските градини от векове. Може да достигне 12 м височина, но обикновено се подкастря, за да служи като вечнозелен жив плет.

Познатият изправен ирландски тис T. Fastigiata – формата на младото дърво е колоновидна, нос възрастта леко се разпростира. Листата са чернозелени, а максималната височина е около 4,5 м.

Златният ирландски тис Т. baccata Fastigiata Aureomarginata е пъстра версия на добре познатата Fastigiata. Листата са с жълто по краищата – през зимата дървото е в убито златиста багра. Т. baccata Standishii е по-нисък.

Нискорастящ тис Т. baccata Repandens, който може да се използва за почвопокривно, тъй като се разпростира над 3 м, когато порасне. Вирее на слънце или сянка. Дългите клонки провисват при връхчетата.

Най-популярният от златистите тисове T. baccata Elegantissima е умален вид на обикновения тис. Иглолистата на младото дърво са изцяло жълти, по-късно стават зелени с жълти ивици.

Най-яркият златист тис Т. baccata Semperaurea е широкоразпростиращ се храст с издигнати клони, покрити с яркожълти иглолиста всяка пролет. Сортът е представен само от мъжко растение.

Отглеждане: Тисът е непретенциозен. Издържа на ниски температури – до към -25 градуса, но при младите растения е възможно измръзване в първите години. Тисът обича влажна почва и въздух.

Размножаване: Размножава се чрез семена и резници.

 

  |  Views: 3639  |  Прочетено във Вестник за градината