Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Тинтява жълта

Gentiana lutea L.

Тинтява жълта

Сем. Тинтявови – Gentianaceae

 

Описание: Жълтата тинтява е многогодишно тревисто растение с право цилиндрично стъбло, високо до 1 м и с месест корен, дълъг до 1 м, отвън кафяв, а отвътре жълтеникав. Листата са срещуположни, едри, яйцевидни, обхващащи с долната си част стъблото, с дъговидна нерватура. Цветовете са жълти, събрани в прешлени на групи от 3 до 10 в пазвите на горните листа, с двуделна петлистна чашка, петлистно венче и 5 тичинки. Плодът е продълговата кутийка с многобройни тъмнокафяви крилати семена. Цъфти м. юли – август.

Разпространение: Из влажните и каменливи поляни до 1500 м н.в. из всички наши планини.

Употребявана част: За медицински цели се събират корените на жълтата тинтява.

Бране и сушене: Вадят се корените на 3-4 годишни растения. Корените се вадят наесен, м. септември – октомври. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60°С, като по такъв начин се запазват от ферментация – необходимо условие за запазване на лечебните им свойства. Изсушените корени имат сивокафяв цвят отвън и жълтеникав до светлокафяв отвътре, с характерна миризма и силно горчив вкус.

Действие и употреба: Билката има апетитовъзбуждащо и усилващо храносмилането действие, подобрява дейността на черния дроб и жлъчката. Употребява се при стомашни и чревни болки, малокръвие, липса на апетит, скрофулоза, импетиго, болести на черния дроб и жлъчката.

 

Рецепта:

 

1 каф. лъжичка нарязани коренища се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 871  |  Прочетено във Вестник за градината