Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Тамарикс

Tamarix

Тамарикс

Тамарикс (Tamarix) е растение специално създадено от природата за украса. С изящните си изумрудени клони и нежни цветове в различен оттенък, този храст изглежда очарователно. Растението е особено красиво в началото на цъфтежа, когато е обсипано с мънистовидни малки пъпчици  и люсповидни зелени листа.

Тамарикс притежава необикновена красота, аромат и лечебни свойства, което го е направило много популярно

Тамарикс се различава от много други храсти по това, че в едно растение могат да се срещат съвършено различни по форма и размер листа. Долните листа могат да бъдат по-големи, а по върховете да са толкова мънички, че да приличат на зеленикави люспички. Цветовете също могат да бъдат най-различни – ту зелени, ту жълти.

Друга невероятна особеност на тамарикса е това, че цъфти два или три пъти за един сезон. Храстът може да цъфти през пролетта, лятото и есента! При различните видове са много различни разположението и структурата на пъпките и цветовете.

Сортове: Всички разновидности на тамарикса лесно се опрашват помежду си. По този начин те образуват набор от преходни форми и разновидности, сред които е много трудно да отделите различни сортове. В декоративното градинарство най-популярни са: Клонест тамарикс, Елегантен, Mайер и др. Всички те са изключително устойчиви на суша и ниски температури, но когато се отглеждат в места с континентален климат може да измръзнат. През пролетта обаче бързо се възстановяват чрез растежа на млади филизи.

Отглеждане: Тамариксите не са претенциозни към вида почва, но най-добре растат в добре дренирана почва, обичат обилното поливане и не понасят застояла вода.

Основното при грижата за всички видове тамарикс е периодичното им подрязване, отстраняване на увехналите филизи и редовно пръскане срещу вредители и болести. Подрязването на клоните трябва да става през пролетта, което ще спомогне за по-бързото им израстване. За да не стане рехав с времето тамариксът, е необходимо  през 5 години да подрязвате до основи неговите клони.

Размножаване: Заложете резници през есента.

 

  |  Views: 1292  |  Прочетено във Вестник за градината