Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Така

Tacca

Така

Така (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодишни тревисти растения с пълзящи коренища и ефектни листа на дълги дръжки, без стъбло. Измежду листата израства високо чадъресто съцветие от дребни червени цветчета и широко разперен околоцветник с разкошен черно-кафяв цвят, обкръжени от дълги “мустаци”. Приликата с прилепа е впечатляваща. Черната багра на цветовете се обяснява с нуждата на растението да привлече насекоми-опрашители, които отдават съответното внимание и на вкусните за тях “мустаци”. Това интересно вечнозелено многогодишно растение расте в природата в много райони с тропически климат. Чувства се добре и във влажните тропически оранжерии.

Tacca pinnatifida съдържа много нишесте в корените си. То може да се извлече и след обработка да се използва за храна. Култивираните видове имат пълзящи коренища и големи, овални листа.

Отглеждане: Така е типично тропическо растение. Затова трябва да спазвате два важни момента при отглеждането й: Почвената смес трябва да има добър дренаж, дори и да е постоянно леко влажна. В природата таката расте във влажни гори, където корените й се намират в рохкав субстрат. В никакъв случай не използвайте глинести почви или чернозем. Съставете следната смес: 50 на сто торф, 20 на сто перлит и 30 на сто компост. Можете да използвате разтворими торове или дългодействащи.

Таката се нуждае от висока влажност. Пръскайте я често. Недостатъчната влажност води до изсъхване на листата. В никакъв случай обаче не компенсирайте сухия въздух с излишно поливане.

Ако таката изглежда зле, можете да й направите баня. Затворете я през нощта в банята, напълнена с топла пара. Можете да опитате да я поставяте периодично в полиетиленов пакет.

Размножаване: Възможно е да размножите таката чрез делене на коренищата през пролетта. Така, получена от семена, е трудна задача. Това изисква големи усилия и грижи. Накиснете семената за 24 часа в топла вода. Можете да използвате термос, за да поддръжате постоянна температура на водата.

Засейте в саксия или друг съд, като използвате качествени семена, след това занесете в оранжерия или на топло място с оптимална температура 25-28 градуса. Важно е температурата на почвата да е постоянна и достатъчно висока. За посева използвайте плоски съдове и прозрачни пластмасови капаци. Поставете съда с посева на подпочвено подгряване.

Сейте семената на дълбочина 2 мм, като отгоре покривате с полиетиленов плик или прозрачен капак за съхраняване на влажността. Не използвайте за посева обикновена почва – тя е прекалено тежка и възпрепятства нормалното дишане и достъпа на вода до семената. Тежката почва може да ги погуби. Разположете отгоре малко мъх и го пръскайте ежедневно, като поддържате парниковия ефект за по-добро прорастване на семената. Почвата трябва да се полива, за добро развитие на кореновата система, но не прекалено обилно. Покълването може да продължи от 1 до 9 месеца, така че бъдете търпеливи.

Грижи: Когато разсадът израсте достатъчно, го пресадете в малки саксии с добре дренирана почва като добавите 10 на сто едрозърнест пясък. Убедете се, че той е добре промит, иначе солта може да погуби вашето растение. През целия сезон на активен растеж (от късната пролет до късното лято) таката трябва да се увлажнява редовно и почвата да е добре дренирана. Използвайте разтворими торове. След това цветето-прилеп ще се нуждае от по-голям съд. През зимата поливането се съкращава и на растението трябва да се осигури температура не по-ниска от 12 градуса. Пресадете през февруари- март според нуждите на таката. Засенчвайте от прякото слънце. Като всяко тропическо растение и таката се нуждае от редовно опръскване през цялото лято.

Появилите се нови листа ще бъдат със структурата на спанака. Това е нормално. Добре е да поставите растението в банята. Преди това включете топлата вода, за да може помещението да се напълни с пара. Затворете вратата и оставете таката в банята през цялата нощ с включена светлина. Това ще й се отрази благоприятно. Таката е тропическо растение. Тя обича влажността и високата температура, но може да се отглежда и в закрити помещения с по-хладен климат. Тогава обаче ще се нуждае от по-специални грижи, топлина и влажност.

След като през пролетта растението се развие, извадете го и почистете почвата. Сложете го след това в смес от торф и пясък. Нужен е и добър дренаж. През лятото, по време на активния растеж, поливането трябва да се увеличи, а през зимата- в периода на покой – да се съкрати. Когато растението се развива и корените се увеличават, трябва да подхранвате с течни торове. Минималната температура през зимата в оранжерията трябва да бъде не по-малко от 12 градуса, а през пролетта до есента – не по-малко от 15 градуса.

След цъфтежа на таката се образуват плодове със семена. Те остават на растението достатъчно дълго време и могат съвсем да изсъхнат и да опадат. Откъснете ги и ги отворете, за да вземете семената. Те могат да остана сухи само няколко дни. Ако плодът е паднал още неизсъхнал, то тогава го оставете в чинийка, за да изсъхне и след това съберете семената. Колкото са по-пресни семената, толкова по-бързо покълват.

 

  |  Views: 1310  |  Прочетено във Вестник за градината