Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Сциндапсус

Scindapsus

Сциндапсус

Сциндапсус е катерливо растение с въздушни корени. Родина на растението са Централна и Южна Америка, Азия. Нуждае се от подпора – идеалната му подпора е тръба с мъх. Понякога стъблата се пускат да се стелят от висяща кошница или стенна саксия.  Пензирайте стъблата, за да се разклони растението и го пазете от течения.

Сортове: Най-лесно се отглежда С. ауреус – може да го третирате като катерливо или пълзящо растение и при добри условия достига дължина 180 см и повече. Листата му приличат на тези на филодендрон сканденс, но са по-пъстри. Лъскавите зелени листа са напръскани с жълто, а сортовете на основните видове се още по-пъстри, но и по-трудни за отглеждане. Golden Queen е повече жълт, отколкото зелен, а Marble Queen е почти бял. Листата на tricolor са смесица от тъмнозелено, бледозелено, жълто и бледокремаво. С. пиктус аргиреус (Потос аргиреус) е растение с по-малки листа с бели краища. Най-характерната му черта са големите сребристи петна по горната листна повърхност – понякога цъфти с дребни бели цветове. С. сиамензе е рядко срещан вид с листа със сребристи шарки.

Отглеждане: Растението обича ярка разсеяна светлина, но трябва да се избягват преки слънчеви лъчи особено през лятото. Зимата се нуждае от повече светлина, затова се слага близо до прозореца. Условията за добър растеж и развитие са топло помещение, не много сух въздух и периодично подхранване на почвата. Ако се постави дръжка (като на кошница), то се увива по нея и образува красив венец. Ако не се орязва може да достигне 5-6 метра. Оптималната температура през лятото е 18-20 градуса, а през зимата – не по ниска от 16 градуса. Полива се обилно през пролетта и лятото, умерено през зимата. Почвата не бива да пресъхва или да бъде много влажна. Прекаленото поливане води до загниване на корените. Обича влажния въздух, затова често се пръска. Пресажда се през февруари и март.

Размножаване: Вземете стъблени резници от сциндапсус през пролетта или лятото, използвайте стимулатор за вкореняване, поддържайте почвата сравнително суха и докато резниците се вкоренят, дръжте на тъмно.

 

  |  Views: 2801  |  Прочетено във Вестник за градината