Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Агаве (Столетник)

Agave

Агаве (Столетник)

Столетникът е познат още с латинското си наименование – агаве. Идва от топли райони, което обяснява светлолюбивия му характер. Има среднодълги, месести зелени листа с бодлички в края и заострен връх. Цъфти веднъж на 30 до 60 години, затова е получил името столетник – заради дългия период, който му е необходим, за да цъфне.

Освен широко разпространения зелен вид, се среща и агаве с жълти или кремавобели ивици. Листата му са месести и сочни, като към края се заострят като игли. На цвят са светлозелени с жълти ивици по края и червени върхове.

Отглеждане: Агаве не е капризно цвете и лесно може да си го отгледате у дома. Растението обича слънцето, затова е добре да го поставите до южен прозорец. Тъй като е кактусово растение, агавето обича да му е топло, но през зимата се държи на сухо и тъмно място, където температурата е около 4 градуса. Подходяща почва за столетника е добре дренираната – глинесто-песъчливата е може би най-подходяща. Може да използвате и микс от пясък, чимовка и листовка. През топлите месеци поливайте столетника на 3 дни. През останалото време на една седмица или на десет дни. Зимата поливането се ограничава до веднъж месечно. Важно е водата да не е студена или току що налята, защото растението може да се разболее. Помнете, че понякога е по-добре да пресушите растението, отколкото да го преполеете. Наторяване не е необходимо, но ако все пак искате, тогава правете го веднъж месечно през активния период с тор за сукуленти. Пресаждайте растението веднъж на 4 години. Оглеждайте се за щитоносни въшки.

Размножаване: Размножаването е чрез семена или странични издънки от старото растение. Издънките се оставят известно време, за да изсъхнат, и след това се засаждат.

 

  |  Views: 5885  |  Прочетено във Вестник за градината