Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Сребърник (Дриас)

Dryas

Сребърник (Дриас)

Сребърник (Dryas) е едно от най-прекрасните високопланински видове. Освен по скалните кътове, възвишенията и сипеите, той може да краси и вашия алпинеум. Особената декоративност на вида носят кожестите листа с дълги дръжки около 2-3 см, които покриват пълзящите клонки. Горната страна на листата е тъмнозелена, без мъх, а долната е покрита със сиви власинки, а краищата са назъбени.

Отглеждане: Дриасът не търпи преовлажняване на почвата. Това растение е идеален кандидат за засаждане в пукнатините между камъните или на сухи насипи с дренирани чакълено-песъчливи основи. Към хранителността и състава на почвата сребърникът не е взискателен, може да се развива дори на кисели субстрати. Въпреки това растението става по-пищно, ако е настанено на варовита лека почва. Предпочита слънчевото място. Тъй като сребърникът е сухоустойчив, не се нуждае от често поливане.

През зимата растението трябва да се покрие с листа, за да може през студените месеци да не измръзне. Това може да се случи, когато няма достатъчно дебела снежна покривка. Но дори и растението на външен вид да ви изглежда безжизнено, не бързайте да го изхвърляте, тъй като сребърникът е способен със затоплянето на времето да се възстанови. През пролетта е важно да откриете растението и да проследите дали няма застояла вода около него. За да не изгарят вечнозелените листа на сребърника от парещите лъчи на пролетното слънце, прикрийте храстчето с няколко елхови клонки.

Размножаване: Сребърник се размножава чрез делене на коренищата през пролетта или есента. Не е задължително да се изкопава за тази операция целият храст. Достатъчно е да отрежете късче от коренището и да го пресадите на друго място. При размножаването чрез резници не е излишно да обработите с препарати за стимулиране образуването на корени. Резниците се укриват с полиетилен, често се проветряват и се овлажняват редовно, така че субстратът да не изсъхва.

Сребърник може да се размножи чрез семена, които е най-добре да бъдат току-що събрани. Но ако семената са съхранявани повече от 2 месеца, то те се нуждаят от допълнителна стратификация (2-3 мсеца). Растението ще цъфне след 2-3 години.

 

  |  Views: 1107  |  Прочетено във Вестник за градината