Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Сингониум

Syngonium

Сингониум

Ще познаете сингониума по неустойчивите, разклоняващи се стъбла, разделени на сегменти. Ако им изградите опорна конструкция, от тях можете да оформите изящни пирамиди или други красиви форми. Оставени без опора, стъблата увисват грациозно. От всяко междувъзлие излиза по един лист, а понякога и въздушни корени. Най-младите листа са прости, широко копиевидни. С възрастта стават по-едри. Освен с оригиналната си форма, някои сортове се отличават и с красиво изрисувана светла повърхност или пък със сребристо жилкуване. Пъстролистните сортове сингониум се ценят високо. Сред тях са Грийн голд, Империал Уайт, Бътерфлай и други.

Отглеждане: Тези листнодекоративни растения са топлолюбиви, затова през зимата трябва да им осигурите помещения с температура 18-20°С и никога по-ниска от 15 градуса. Тъй като произхожда от тропическите гори на Америка, оптималното осветление за сингониума е полусянката. През лятото се чуства добре на много светли места, но не изложен на силни преки слънчеви лъчи. Големи са изискванията по отношение на въздушната влажност –  цялата година тя трябва да е над 65 %.

Размножаване: Сингониум се размножава сравнително лесно. Използвайте стъблени или връхни резници, които са поне с два възела. Вкоренявайте в съд с вода или песъчлива почвена смес. Засаждайте в почвена смес, съставена от чимовка, листовка, торф и пясък в съотношение 2:2:2:1. За подпори използвайте специалните колчета. Те трябва да са обвити в хигроскопична материя, най-добре мъх. Необходимо е непрекъснато да го навлажнявате.

 

  |  Views: 1464  |  Прочетено във Вестник за градината