Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Секвоя калифорнийска

Sequoia sempervirens

Секвоя калифорнийска

Всичко около калифорнийската секвоя (S. sempervirens) е впечатляващо. Най-високото дърво в света – рекордът е 109 м, необичайно малки шишарки – под 2 см в диаметър. Някои екземпляри са на над 2000 години. Секвоята пуска нови стръкове, дори ако се отреже до равнището на земята. Естествено мястото й е в голям парк, където колоновидната й форма и провиснапите клони ще са обект на възхита. Сортовете джуджета в началото растат бавно, но ако не ги подкастряте всяка година, ще се превърнат във високи дървета.

Отглеждане: Не бива да разполагате секвоята в близост до други растения или високи дървета. Причината е, че тя е светлолюбив вид дърво и засенчването може да причини забавяне на растежа и развитието на растението, както и до загиване. Добре е в радиус от 6-7 метра около нея да няма друга растителност, огради, къща, навеси и барбекюта, защото секвоята достига доста мащабни размери и трябва да се предвиди място за нейното нарастване.

Калифорнийската секвоя изисква свежи почви. Добре е да поливате обилно и редовно, особено непосредствено след засаждането, докато се прихванат корените на новото си месторастене. Ако почвата във вашата градина е бедна на хранителни вещества, трябва да торите площта около секвоята поне веднъж на два месеца. Друго важно условие за нормалното развитие на дървото е механичния състав на почвата. Тя не бива да е много глинеста, защото това води до заблатяване и лош въздушен режим. При глинести почви е добре да внесете малко пясък, за да коригирате механичния състав. Секвоята няма нужда от подрязване, тъй като дървото расте с правилна конусовидна форма на короната.

Размножаване: Чрез семена.

 

  |  Views: 1742  |  Прочетено във Вестник за градината