Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Секвоядендрон (Мамонтово дърво)

Sequoiadendron

Секвоядендрон (Мамонтово дърво)

Секвоядендрон, Гигантска секвоя или Мамонтово дърво – отнася се за едно и също растение. Изключително впечатляващо на вид дърво – не само с височината си – достига до 90 м, с много дебелото си могъщо стъбло – с диаметър до 10-12 м, но и с огромната си, симетрична, конусовидна корона. Дървета с такива размери могат да бъдат видени в днешно време в природните паркове в западните части на Северна Америка, която е и неговата родина. В миналото е имало растения високи до 135 м. В България няма чак толкова големи представители, защото се сади сравнително отскоро.

Всичко в това дърво е впечатляващо, размерите, дебелината, но и неговата дълговечност – достига възраст 3000-3500 години, даже дебелината на кората му – при стари растения тя е над половин метър.

В наше време секвоята е широко използвана в озеленяването. В България може лесно да се намери и закупи от декоративните разсадници и някои градински центрове. Заради своите безспорни декоративни качества дървото често се използва като солитер (основно, фоново дърво). В млада възраст короната му е правилна, конусовидна, но в по-зряла губи своята симетричност. Това обаче не бива да ни притеснява, защото от този проблем ни делят няколко стотин години. Трябва обаче да внимаваме, къде я засаждаме в двора си, защото това дърво расте доста бързо, особено в по-млада възраст. За 40-50 години може да достигне 25-30 метра, което може сериозно да наруши баланса в градината ни, да застраши други, по-малки видове и не на шега да застраши къщата ни.

Отглеждане: Секвоядендрон е сравнително непретенциозен вид. В България се чувства „като у дома си”. Няма претенции за почвите, но предпочита влажни, свежи и дълбоки. Студоустойчива е – издържа до минус 20, минус 30 градуса. При голям студ, обаче могат да се увредят частично по-младите фиданки. Връхчетата им могат да измръзнат, но вероятността след това да се възстановят, е много голяма. Достигнат ли веднъж по-зряла възраст тези дървета стават изключително устойчиви и жизнени. За разлика от повечето иглолистни видове секвоите са устойчиви на силни ветрове и бури. За това допринася дълбоката им коренова система. Дървесината на секвоите е много здрава, трудно гние, не става за храна на паразити и гъби, което я прави почти вечна.

Размножаване: Секвоя дендрон може да се размножи чрез семената от шишарките.

 

  |  Views: 2469  |  Прочетено във Вестник за градината