Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Седум (Тлъстига)

Sedum

Седум (Тлъстига)

Растенията от рода Седум са едни от най-лесните за отглеждане цветя в дома и градината, подходящи за най-неопитните градинари. Цъфтят от средата на пролетта до есента в различни цветове. Листата са сукулентни и също са с много разнообразни цветове.

Седумите изглеждат добре от момента, в който се покажат от почвата през пролетта, до първите застудявания през есента. Много седуми са привлекателни дори и през зимата, когато листата умират и растението изпада в покой. Високите сортове са подходящи за рязан и изсушен цвят. Седумите привличат пеперудите и пчелите.

Отглеждане: Както повечето представители на сем. Дебелецови, така и седумите предпочитат най-осветеното място в дома и градината. Осигурете директни слънчеви лъчи, като някои видове се развиват добре и на шарена сянка. Седумите са много устойчиви на засушаване и на практика не изискват почти никакви грижи. Единственото им изискване за почвеният субстрат е да бъде с добри дренажни свойства. Седум расте успешно дори и на скали и пясъци с много оскъдно присъствие на почва. Не преполивайте или по-точно поливайте много оскъдно, тъй като с много вода рискувате загниване на корените!

Размножаване: Всички видове седум се размножават със семена (високите сортове), резници или разделяне на възрастно растение. Вегетативното размножаване е много лесно и доста трябва да се постараете, за да не се получи.

РАЗСАД ЗА ТЛЪСТИГА

  |  Views: 2027  |  Прочетено във Вестник за градината