Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Седефче

Ruta glaveolens L.

Седефче

Сем. Седефчеви – Rutaceae

 

Описание: Многогодишно храстовидно растение с право цилиндрично стъбло, разклонено на върха и високо до 1 м. Листата са с дълги дръжки, двойно и тройно перести, с дребни продълговато яйцевидни листчета. Цветовете са жълтозелени, събрани в щитовидни съцветия, с петделна чашка, петлистно венче и 10 тичинки. Плодът е четиригнездна разпуклива кутийка с 6 семена във всяко гнездо. Цялото растение е покрито с маслени жлези и има характерна миризма. Цъфти м. юни – август.

Разпространение: Седефче се среща из сухите каменливи места и храсталаците до 500 м н.в. главно в Източна България. Отглежда се като градинско растение.

Употребявана част: За медицински цели се събира връхната цъфтяща част на растението.

Бране и сушене: Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юни – август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е с бледозелен цвят, характерна миризма и горчив вкус.

Действие и употреба: Билката има противовъзпалително, противоглистно и противоспазмично действие. Употребява се при сърцебиене, сърдечен спазъм, затруднено дишане, виене на свят, закъсняла менструация, хистерия, меланхолия, детски глисти.

Външно: За жабурене при възпалени венци и рани в устата, за гаргара при болно гърло.

 

Рецепта:

 

1 чаена лъжичка седефче се вари 3 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

Внимание! В големи дози дава токсични ефекти. Да не се взема от бременни! Да се използва под лекарско наблюдение!

 

  |  Views: 841  |  Прочетено във Вестник за градината