Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Сантолина

Santolina

Сантолина

Сантолина (Santolina) е многогодишно вечнозелено тревисто растение, което произхожда от Югозападна Европа и Средиземноморския край. На височина може да достигне от 40 до 60 см, а на широчина е в границите от 50 до 120 см. Растението е със силно разклонена коренова система, както и силно разклонено стъбло. Листата са цилиндрични, месести със зъбчета, сребриста багра и ароматни. Цъфти с жълти дребни събрани в съцветие кошничка от юли до късна есен.

Отглеждане: Сантолина не е трудно за отглеждане растение. Спокойно можете да я засадите в градината на добре осветено място (директна слънчева светлина). Другото, с което може да се похвали, е силната си издръжливост на ниски температури, както и дългата си сухоустойчивост. Сантолината не е взискателна към почвения тип и можете да я засадите навсякъде, стига да няма задържане на вода. Въпреки нейната непретенциозност предпочита леки по механичен състав почви, които недопускат да има задържане на вода. Подходящата за нея почвена смеска е пясък, листовка и чимовка в съотношение 2:1:1.

Размножаване: Сантолина се размножава чрез семена и резници. Основно се вкоренява чрез резници, които се събират през юни и юли. Подготвените резници за размножаване се подреждат на сенчесто място и почвата (в сандъчето или саксията) се подържа влажна без задържане на вода.

 

  |  Views: 1756  |  Прочетено във Вестник за градината