Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Салеп

Orchis sp. diversae

Салеп

Сем. Салепови – Orchidaceae

 

Описание: Употребяваните в медицината няколко вида салеп са многогодишни тревисти растения. Листата са елипсовидни, стесняващи се във влагалища, зелени и сочни, обхващащи стъблото, с успоредна нерватура. Цветовете са с 6 околоцветни листчета с неправилна форма, красиво обагрени, събрани на върха на стъблото в класовидни съцветия. Долното околоцветно листче е обърнато надолу и е снабдено с шпора, а останалите 5 листчета са събрани във вид на шлем или две от тях са разперени. Тичинката е една. Всички салепови растения имат по две грудки – стара (майчина), която е мека и набръчкана, тя носи и храни растението, и млада (дъщерна), която е корава и сочна, от нея се развива младото растение през следващия вегитационен период. Почти на всички салепи плодът е кутийка, разпукваща се на 6 шева, с многобройни семена. Салепът цъфти м. април – юни.

По-важни различия между отделните видове салеп:

При обикновенния салеп (Orchis morio L.) околоцветните листчета са тънки, цветната устна е триделна с виненочервен цвят, а грудките (коренът) са сферични. При точковидния салеп (Orchis mascula L.) шпората е хоризонтална приблизително рава или по-дълга от яйчника, цветовете са червени, листчетата са длъгнесто ланцетни, заострени на върха и покрити със ситни червеночерни точки, грудките са сферични. При петнистия салеп (Orchis latifolia L.) цветовете са червени, долните листа са широко ланцетни и тъпо заострени, грудките имат форма на ръкавица. При шлемоносния салеп (Orchis militaris L.) цветовете са почти бели, а устната – тъмночервена, двете части на средния устен дял са разперени почти в права линия като на върха са закръглени, стъблото е кухо, грудките са овални или сферични, При капчестия салеп (Orchis maculata L.) цветовете са червени подобно на прицветниците и са отдалечени от съцветието, стъблото е плътно, грудките са сплеснати подобно на ръкавица. При ченгелчето (Platanthera bifolia Rich.) цветовете са бели и ароматични, събрани в гроздовидни съцветия, устната е длъгнеста като шпората е равномерно удебелена по цялата си дължина, прашниковите гнезда са успоредни помежду си, грудките са овални или вретеновидни. При пирамидалния салеп (Anacaptis pyramidalis Rich.) съцветието е гъсто, пирамидално, с розови или червени цветове, трите горни околоцветни листчета са събрани във вид на шлем, а двете странични са разперени, шпората е нишковидна и дълга колкото яйчника, стъблото е с много листа, грудките са кръгли.

Разпространение: Из ливадите, поляните, тревистите места до 1300 м н.в. в цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събират грудките на растението.

Бране и сушене: Вадят се младите дъщерни грудки по време на цъфтежа м. април – юни или след прецъфтяването. Извадените грудки се нанизват на конец и се потапят за 2-3 минути във вряща вода и веднага след това в студена, за да се предотврати покълването. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60°С. Изсушените грудки са обли, яйцевидни или приличат на ръкавица, с матово жълт или кафяв цвят, без миризма и със слузест вкус.

Действие и употреба: Билката има противовъзпалително, омекчително и отхрачващо действие. Употребява се при възпаление на стомаха и червата, стомашна язва, бронхит, кашлица, детски диарии и при някои отравяния.

Външно: За налагане при циреи, рани, набито, протрито и кожни екземи.

 

Рецепта:

 

1 чаена лъжица смлени грудки се варят 15 мин в 300 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 2894  |  Прочетено във Вестник за градината