Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Росянка

Drosera rotundifolia L.

Росянка

Сем. Росянкови – Droseraceae

 

Описание: Многогодишно тревисто насекомоядно растение с безлистно стъбло, високо до 20 см. Листата са обли, кафяфозелени, с дълги дръжки, разположени в основата на стъблото във вид на розетка. Покрити са с червеникави пипалца, отделящи лепкав сок, посредством които растението задържа насекомите. Цветовете са бели, събрани на върха на стъблото във вид на грозд, с петлистна сраснала в основата си чашка, петлистно венче и 5 тичинки. Плодът е кутийка с множество семена. Цъфти м. юли – август.

Разпространение: Росянка се среща из мочурищата, торфищата, блатата и тресавищата във високопланинските части главно на Западна България.

Употребявана част: За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене: Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юли – август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е с червенокафяв цвят, без мирис и с кисело горчив вкус.

Действие и употреба: Билката има спазмолитично, отхрачващо и болкоуспокоително действие. Употребява се при бронхит, магарешка кашлица, задух, кръвохрачене, мъчително дишане, воднянка, жълтеница.

Външно: Счукано прясно растение за налагане при мазоли и брадавици.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица стръкове от росянка се кисне 2 часа в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене. Може да се подслади с мед.

 

  |  Views: 903  |  Прочетено във Вестник за градината