Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Росопас

Fumaria officinalis L.

Росопас

Сем. Макови – Papaveraceae

 

Описание: Едногодишно тревисто растение с ръбесто, кухо, голо, синкавозелено, разклонено стъбло. Листата са двойно перести, нарязани, синкавозелени, долните – с дръжка, горните – приседнали. Цветовете са дребни, розововиолетови, тръбести, събрани в гроздовидни съцветия на върха на стъблото, с двулистна чашка и торбест израстък в основата на венчето. Венчелистчетата са 4 с две тичинки и триделни прашници. Плодът е едносеменен, кълбест и сплеснат. Цъфти м. април – юни.

Разпространение: Росопас се среща из пасищата, ливадите и посевите до 1000 м н.в. в цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене: Стръковете се берат по време на цъфтежа м. април – юни. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е със зеленикав цвят, без миризма и с горчив вкус.

Действие и употреба: Билката има спазмолитично, пикочогонно, потогонно и укрепващо организма действие. Употребява се при жълтеница, хемороиди, пъпки по тялото, воднянка, кожни обриви, язва на стомаха, болести на черния дроб, хроничен запек и др.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица стръкове от росопас се варят 5 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 1573  |  Прочетено във Вестник за градината