Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Роза червена

Rosa damascena Mill.

Роза червена

Сем. Розоцветни – Rosaceae

 

Описание: Бодлив храст. Листата са тъмнозелени, назъбени, с дълги дръжки. Цветовете са розови, с приятна миризма. Чашчелистчетата са 5, венчелистчетата и тичинките са многобройни. Плодът е лъжлив с тъмночервен до маслен цвят, неопадащ след узряването. Разсаждането става чрез резници, разделяне на стари розови храсти, присаждане и пр. Цъфти м. май – юни.

Разпространение: Родина на розата е Средна Азия. У нас – култивирано растение.

Употребявана част: За медицински цели се събират цветовете на растението.

Бране и сушене: По време на цъфтежа м. май – юни, сутрин рано от 5 до 7 часа преди вдигането на росата се берат разтворените цветове. Предават се веднага за извличане на розово масло или се сушат на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушените цветове имат червен или розов цвят, приятна миризма и нагарчащ вкус.

Забележка: По същия начин се събира цветът на бялата роза (Rosa alba L.).

Действие и употреба: Розовият цвят има слабително и противовъзпалително действие. Употребява се при главоболие, кръвохрачене, сенна хрема, белодробен абцес, болести на жлъчката, сърдечни и нервни болести.

 

Рецепта:

 

2 суп. лъжици цветове от роза се киснат 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 885  |  Прочетено във Вестник за градината