Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Репей

Arctium lappa L.

Репей

Сем. Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

 

Описание: Многогодишно тревисто растение с дълъг и месест вретеновиден корен, сивокафяв отвън и бял и сочен отвътре. През първата година израстват листата, а през втората – стъблото, което е силно разклонено и високо до 1,5 м. Долните листа са едри, яйцевидни и слабо окосмени. Горните листа са по-дребни с шуплести дръжки. Цветовете са червеновиолетови, събрани в съцветие кошничка на върха на стъблото. Те са двуполови с тръбесто венче и 5 тичинки. Обвивните листа на кошничките са зелени, със закривени навътре връхчета. Цветното легло е покрито с четинки. Плодът е снабден със силно закривени кукички, чрез които се залавя за преминаващи край него животни, като по този начин растението се разпространява. Цъфти м. юли – септември.

Разпространение: Из буренясалите и тревисти места, необработените ниви, покрай оградите до 1500 м н.в. в цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събират корените на растението.

Бране и сушене: Корените се вадят наесен, м. октомври – ноември, от едногодишни растения или напролет, м. март, когато тези растения встъпват във втората си година. Корените на по-стари растения не се събират, защото са кухи и вдървенели. Растенията се различават по това, че едногодишният репей има само листа без цветове и плод, догато по-старите растения имат цветове и плодове. Изкопаването на корените става внимателно, защото са дълбоки и крехки. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените корени са тъмнокафяви със сивожълта сърцевина, без мирис и с горчиво слузест вкус.

Действие и употреба: Билката има потогонно, пикочогонно и дезинфекционно действие. Употребява се при бронхит, стомашна язва, гастрит, подагра, хемороиди.

Външно: Сварени с оцет корени от репей за растеж на косата, накиснати в ракия – за мазане при ревматизъм, за лапи при отоци, навяхвания, циреи, лимфатични подувания и др.

 

Рецепта 1:

 

1 суп. лъжица смлени корени от репей се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

Рецепта 2:

 

1 каф. лъжица семена от репей се киснат 1 нощ в 400 мл студена вода. Настойката се прецежда и се изпива на 3 пъти преди ядене.

 

  |  Views: 875  |  Прочетено във Вестник за градината