Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Резене

Foeniculum vulgare Mill.

Резене

Сем. Сенникоцветни – Apiaceae (Umbeliferae)

 

Описание: Многогодишно тревисто растение с право разклонено на върха стъбло, високо до 2 м. Листата са силно разсечени, нишковидни, сложноперести, като долните са с дълги дръжки, а горните – седящи. Цветовете са жълти и дребни, събрани в съцветия сенници с 10-12 сенникови лъча, с петлистно венче и 5 тичинки. Плодът е кафявозелен, разпадащ се на две половини с 10 тъпи надлъжни ребра, с изпъкнала външна и вдлъбната вътрешна стена. Цъфти м. юни – юли.

Разпространение: Родина на растението е Средиземноморието. У нас – култивирано главно в Южна България. Среща се и подивяло в по-топлите райони.

Употребявана част: За медицински цели се събират плодовете на растението.

Бране и сушене: Плодът от резене се жъне малко преди узряването му и се оставя на снопи да доузрее, след което се вършее. Това се прави, за да се избегне оронването на плода. Доизсушава се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка е с характерен за сорта цвят, анасонова миризма и сладникав вкус.

Действие и употреба: Билката има спазмолитично, газогонно и болкоуспокоително действие, улеснява храносмилането. Употребява се при стомашни и чревни болки, хроничен запек, кашлица, газове, пресипнал глас, за увеличаване млякото на кърмачките.

Външно: За промивки при възпалени очи.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица леко счукани плодове от резене се киснат 2 часа в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 748  |  Прочетено във Вестник за градината