Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ребуция

Rebutia

Ребуция

Ребуция (Rebutia) е малък обилно и ярко цъфтящ, сплеснат отгоре топчест кактус, което дава много филизи. Родина на растението са Боливия, Аржентина, на височина 3600 м. Растението има тънки и чупливи къси бодли на ареолите. Цветята се появяват през лятото, дневни са, розови, оранжеви, жълти или червени, на страничните ареоли. Растението достига размери до 10 см на височина и ширина. Живее десетки години в саксия.

В рода има 70 вида, сред които най-интересни са ребуция еспиноза (R. espinosae) и ребуция перплекса (R. perplexa) са с розови цветове. Белоцветната ребуция (R. albiflora) е с бели цветове. Златистоцветната ребуция (R. aureiflora) е с бели цветове.

Отглеждане: Мястото на растението трябва да е на много ярко слънце. Почвата се състои от готов субстрат за кактуси. Поставете ребуцията на добре проветряемо място, за да избегнете дори малък риск от загниване. Поливайте от май до септември 1-2 пъти на месец, през останалото време не поливайте. Влажността на въздуха е максимално ниска. Подхранвайте от началото на май до края на август веднъж месечно, с течни торове за кактуси. Пресаждайте през април, на всеки 2 години. Тясната саксия само ще помогне на цъфтежа.

Размножаване: Размножава се чрез семена, които се засяват при температура 20 градуса, през пролетта. Можете да размножите и чрез отделяне на издънките в началото на лятото.

 

  |  Views: 1287  |  Прочетено във Вестник за градината