Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Равнец бял

Achillea millefolium L.

Равнец бял

Сем. Сложноцветни – Asteraceae

 

Описание: Многогодишно тревисто растение с право окосмено стъбло, високо до 70 см. Листата са последователни, двойно и тройно перести, ланцетовидни. Цветовете са бели, събрани в кошнички, а кошничките – в щитовидни съцветия на върха на стъблото. Периферните цветчета в кошничките са женски, бели, езичести, с 3-5 зъбчета, а вътрешните са двуполови, бледо жълтеникави, тръбести с 5 тичинки. Плодът е сплеснат без хвърчилка. Цъфти м. май – август.

Разпространение: Из тревистите и сухи места, покрай пътищата и храсталаците до 2000 м н.в. в цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събират цветните кошнички и цъфтящата надземна част на белия равнец.

Бране и сушене: Цветните кошнички се берат по време на цъфтежа м. май – август, като се режат късо. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените кошнички са с бял или бледожълтеникав цвят, приятна миризма и горчив вкус. Стръковете се берат също по време на цъфтежа като се режат на 20 см от върха. Сушат се по същия начин.

Действие и употреба: Билката има противовъзпалително, кръвоспиращо, пикочогонно, жлъчегонно и противоглистно действие. Употребява се при хемороиди, възпаление на лимфните възли, липсваща и болезнена менструация, нервни гърчове, подагра, ревматизъм, неволно напикаване, болести на стомаха.

Външно: За промивки при бяло течение, за бани при хемороиди, за лапи при рани и екземи.

 

Рецепта:

 

2 суп. лъжици бял равнец се кисне 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 654  |  Прочетено във Вестник за градината