Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Псевдотцуга

Pseudotsuga

Псевдотцуга

Тази величествената ела е едно от най-високите дървета. Стволът е корков и дълбоко набразден, долните клони се извиват нагоре, а тясната конусовидна форма е впечатляваща. Псевдотцуга не е подходяща за малка градина, но може да се отглежда като висок жив плет, тъй като добре понася подрязването. По-добър избор са разновидностите джуджета, които се намират трудно, но заслужават да ги потърсите. Може да объркате псевдотцугата с абиеса, но има разлики – шишарките са провиснали надолу, а меките иглички нямат смукални основи. Пъпките са вретеновидни, като на бука. Има нужда от дълбока почва и ярко слънце – варовитата почва е неподходяща.

Отглеждане: Псевдотцуга се чуства добре на лека сянка – за младите растения яркото слънце е опасно, защото изгаря нежните им клончета. Най-добре се развива на влажна, леко рохкава, хранителна почва с неутрална киселинност. За да не се сбива почвата, добре е при засаждането да се добавя мулч. Псевдотцуга издържа на засушаване, но ако то е по-продължително трябва да се полива периодично с по 20-25 л вода за всяко дърво. Младите растения могат да се подкастрят през лятото за оформяне на короната.

Размножаване: Размножава се със семената от шишарките. Ако семената са стари, трябва да се стратифицират около 2 месеца.

 

  |  Views: 1224  |  Прочетено във Вестник за градината