Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Прозориче жълто

Sedum acre L.

Прозориче жълто

Сем. Дебелецови – Crassulaceae

 

Описание: Жълтото прозориче е многогодишно растение с пълзящи издънки и високо до 12 см стъбло. Листата са последователни, продълговато яйцевидни и месести, в основата си разширени и приседнали, с лютив вкус. Цветовете са в пазвите на по-горните листа, приседнали, събрани в сенниковидни съцветия. Чашчелистчетата са пет, венчелистчетата са жълти, с 10 тичинки. Плодът е сборен с разперени звездовидно мехунки. Цъфти м. май – август.

Разпространение: Из каменливите места и сипеите до 2000 м н.в. навсякъде в България.

Употребявана част: За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на жълтото прозориче.

Бране и сушене: Стръковете се берат по време на цъфтежа м. май – август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят, без миризма и с лютив вкус.

Действие и употреба: Билката има болкоуспокоително и противовъзпалително действие. Употребява се при хемороиди, високо кръвно налягане, атеросклероза.

Външно: За лапи от прясно растение при тумори, навяхвания и подутости, също пресни листа за налагане при мазоли и отоци.

 

Рецепта:

 

2 суп. лъжици от билката се киснат 2 часа в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 542  |  Прочетено във Вестник за градината