Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Пореч

Borago officinalis L.

Пореч

Сем. Грапаволистни – Boraginaceae

 

Описание: Многогодишно тревисто растение с високо до 60 см разклонено стъбло. Листата са последователни, сочни и целокрайни, като долните са елиптични, стеснени към дръжката, а горните – продълговато елиптични, с широки крилати дръжки, обхващащи стъблото. Цветовете са сини, събрани в съцветие грозд, наведени, с петлистна сраснала в основата си чашка, късотръбесто венче с петделна коронка, с 5 тичинки. Цялото растение е четинесто окосмено. Цъфти м. май – август.

Разпространение: Родина на пореча е Средиземноморието. У нас – градинско растение. Среща се и подивяло.

Употребявана част: За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене: Стръковете от пореч се берат по време на цъфтежа м. май – август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят, слаба миризма и слузест вкус.

Действие и употреба: Билката има пикочогонно, противовъзпалително, потогонно и слабително действие. Употребява се при стомашни болки, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, кожни обриви, сърцебиене на нервна почва, хистерия. Употребява се и за салата.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица стръкове от пореч се киснат 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 578  |  Прочетено във Вестник за градината