Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Полисциас

Polyscias

Полисциас

Сортовете полисциас са дървета с извити стъбла и ефектни листа. Много са подходящи за единични растения, когато са поставени в декоративни контейнери, но големите растения са много скъпи. Обикновено листата са папратовидни, но най-известният вид – П. балфуриана, е с големи кръгли листчета. За съжаление полисциасите не се гледат лесно и листата им веднага започват да падат, ако условията не са подходящи. Нуждаят се от светлина, равномерна влага около корените и топлина през зимата. Основният проблем е влажността на въздуха – не понасят сух въздух.

Сортове: П. балфуриана има тъмнозелени кръгли листчета, напръскани със сиво или бледозелено. Сортът pennockii е с жълти жилки, а листата на marginata са с бяла багра по края. П. фрутикоза е доста различен – листата са по-дълги и са съставени от неравни и назъбени листчета. Заради извитите стъбла и папратовидните листа това дърво е любимо на американските специалисти по вътрешно обзавеждане, когато искат да постигнат ориенталско настроение. П. гвилфолеи викториае има перести листа с бели краища.

Отглеждане: Настанете полисциаса на топло или умерено топло  място – минимална температура 13-15°С през зимата. Светлината да е ярка, но бе пряка слънчева; може да се приспособи към лека сянка. Поливайте умерено от пролетта до есента, а през зимата – оскъдно. Пулверизирайте често листата, защото в противен случай ще започнат да капят. Пресаждайте напролет, на всеки две години.

Размножаване: Не е лесно – направете стъблени резници от полисциас през пролетта, използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата.

 

  |  Views: 2744  |  Прочетено във Вестник за градината