Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Подбел

Tussilago farfara L.

Подбел

Сем. Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

 

Описание: Многогодишно тревисто растение с право, високо до 20 см стъбло, покрито с червеникави люспи. Стъблото се развива преди да покарат листата. Цветната кошничка е жълта на върха на стъблото. Периферните цветчета на кошничката са езичести, женски, а средните – тръбести, двуполови, с 5 тичинки. Плодът е цилиндрична плодосемка с космата хвърчилка. След узряването на семената листата покарват във вид на розетка. Те са сърцевидни и неравномерно назъбени, като зъбците им завършват с малко кафяво бодилче. Понякога дръжките на листата са оцветени виолетово. Листата отгоре са зелени и голи, а отдолу – окосмени с мрежеста нерватура. Младите листа са изцяло окосмени. Цъфти м. март – май.

Разпространение: Подбел се среща из сенчести, ронливи и влажни места, покрай реките и потоците в цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събират листата на растението.

Бране и сушене: Берат се само зелените и млади листа през м. юни – август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушените листа са зелени отгоре и белезникави, поради окосмяването, отдолу, с характерна слаба миризма и нагарчащ слузест вкус.

Действие и употреба: Билката има омекчително, откашачлено и противовъзпалително действие. Употребява се при кашлица, бронхит, задух, туберкулоза, възпаление на стомаха и червата, като слабително.

Външно: За налагане при изгорено и набито, за промивки при възпаление на очите.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица листа от подбел се киснат 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

  |  Views: 1140  |  Прочетено във Вестник за градината