Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Платицериум (Еленови рога)

Platycerium

Платицериум (Еленови рога)

Сигурно сте виждали как от малка висяща кошничка стърчат мощни зелени еленови рога. Това е забележителната папрат платицериум (Platycerium) – най-едрата, най-необикновената и най-красивата от папратите. Името й идва от гръцки и означава широки рога.

Платицериумите се отнасят към семейство Папрати (Polypodiaceae) и включват само 7 вида. Всички те растат в горите на Югоизточна Азия и Австралия. Както всички папарати, и това растение има два вида листа: стерилни и спороносни. Стерилните растат в долната част и са плоски, закръглени, подредени керемидообразно. Те образуват нещо като фуния, в която се събират вода и хранителни вещества. От средата на фунията израстват спороносните листа – дълги, нарязани, по тях могат да се забележат зреещите спори. Те са насочени на всички страни и придават на растението неповторим и особено ефектен облик. Еленовите рога достигат на височина до 25 см, а разперените и увиснали листа са дълги около 50-60 см. В течение на годината израстват 2-3 нови листа.

Отглеждане: Платицериум расте най-добре на светло, но не слънчево място. Оптималната температура е 18-20 градуса. Зле се отразяват температури под 15 и над 24 градуса. Преди поливането почвата трябва да е добре изсъхнала. Най-добре е саксията да се потопи за 15 мин в съд с вода, за да може почвата да се напои добре. Веднъж месечно е добре във водата да се разтвори минерален тор. Платицериумът понася добре стайния въздух, но харесва също така пулверизирането 1-2 пъти седмично, при което се почистват и листата. Те не бива да се мият с кърпа, тъй като се премахват късите косъмчета, с които са покрити и които помагат на растението да се справи със сухия въздух.

Възрастните растения не се пресаждат, освен в случаите, когато трябва да се смени съдът поради естетически съображения – например от саксия върху корен. Пожълтелите и изсъхнали стерилни листа не се премахват, а се оставят да паднат сами. Пожълтелите спороносни листа обаче се изрязват от основата.

Размножаване: За размножаване на платицериум могат да се използват кореновите издънки, които се появяват понякога. Засаждат се в специална почва за папрати.

 

  |  Views: 2251  |  Прочетено във Вестник за градината