Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Питоспорум

Pittosporum

Питоспорум

Питоспорум е непретенциозно, здраво и извънредно декоративно растение, което става истински внушително в голям съд. В средиземноморските страни вечнозеленият храст може да се види навсякъде по улиците като жив плет. Отработените газове на автомобилите очевидно не вредят на листата му, които изглеждат като лакирани и имат обратно-яйцевидна форма. Кремавобелите цветове с аромат на лимон се появяват на снопчета в зависимост от начина на презимуване в периода между март и началото на лятото. Плодът му е кутийка, в която семената лежат в смолиста лепкава маса, откъдето идва и името (pitta – смола и spora – семе).

У нас се отглежда като стайно растение.

Сортове: Pittosporum tenuifolium от Нова Зеландия. Този едър храст или дърво, което като възрастно достига височина 9 м, има дребни листа, дълги най-много 7 см, за разлика от Pittosporum tobira. Атрактивни са почти черните листни дръжки, също така черната кора на младите клончета и тъмночервените цветове, които през пролетта излизат от листната ос. На Pittosporum tenuifoliutn може да се придаде прекрасната форма на пирамида или високо стъбло. Ако имате късмет, може да намерите някой от многобройните сортове със сребристи, червени или панаширани листа.

Pittosporum undulatum произхожда от Източна Австралия, където образува красива куполообразна корона. Този вид расте доста бавно и прави впечатление с тъмнозелените, блестящи, накъдрени по края (undulatum) листа с дължина 15 см. Цветовете се появяват в края на пролетта. Познавачите го смятат за едно от най-красивите дървета за отглеждане в хладни, нестудени оранжерии.

Отглеждане: Настанете на слънчево до полусенчесто място. Оптималната почвена смес представлява глинеста градинска пръст с торф и пясък. В периода на израстване на слънчево място растението се полива обилно. До август се наторява през 14 дни.

Питоспорум понася малко студ. Зимува на светло при 0-10°С или в стая. Ако се налага, може и на тъмно, но хладно, тъй като, когато е на тъмно и топло листата му изпадат. При зимуване на хладно се полива малко. Младите растения се пресаждат през пролетта, а по-старите при необходимост.

По всяко време е възможно да се подрязва и оформя.

Размножаване: Размножаването е лесно чрез семена или полузрели резници.

 

  |  Views: 2333  |  Прочетено във Вестник за градината