Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Пизония

Pisonia

Пизония

Пизония е необикновеното стайно дърво, което на пръв поглед прилича на фикус – лъскави елипсовидни кожести листа, изправени стъбла. Но по форма това растение е доста различно. Стъблата се разклоняват лесно, а листата изпускат лепкава смола. Може да се появят дребни бели тръбести цветчета, последвани от лепкави плодове.

Отглеждане: Пизония се нуждае от обилна, но разсеяна светлина. Изложени на преките слънчеви лъчи, листата пожълтяват. От друга страна обаче, ако светлината не е достатъчна, пизонията престава да расте, а листата и започват да капят. Растението не понася течение, затова се чувства зле на балкона. Почвата трябва да бъде богата, питателна, водопропусклива, но и влажна. Най-добре е да е съставена от равни количества листовка, торф и пясък. Оптималната температура за растението е 18-20 градуса, а през зимата 16-17, но не по ниска от 12 градуса. През зимата премествайте пизонията на топло преди да проветрите помещението. Поливайте малко, но редовно. През лятото по-често, а зимата – по-рядко. Водата да е мека със стайна температура. Не допущайте почвата да пресъхва. От време на време оросявайте листата. По време на вегетацията подхранвайте през 2 седмици с течен тор за стайни растения. Корените на пизонията се разрастват много бързо, затова растението трябва да се пресажда всяка година.

Размножаване: Направете стъблени резници от пизония през лятото; използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата.

 

  |  Views: 1147  |  Прочетено във Вестник за градината