Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Пачи крак

Cantharellus cibarius (Fr.)

Пачи крак

ЯДЛИВА ГЪБА с много ценни кулинарни (вкусови и хранителни) качества. Пачи крак е подходяща е за всякакви обработки, но сушената пачи крак трудно се възстановява при накисване във вода. Почти не червясва.

Расте в широколистни и иглолистни гори. Появява се в края на пролетта, развива се през лятото и макар и по-рядко, и през есента.

 

ОПИСАНИЕ:

 

Шапката е малка, с диаметър от 2 до 8 см, отначало леко сводеста, със завит навътре ръб, след което постепенно се изравнява и ръбът се извива навън и достига в зряла възраст фуниевидна форма. Ръбът е гладък и вълновиден. Кожицата има оранжево-жълт цвят и не се бели.

Плодовото месо е твърдо, с жълто-бял цвят, с приятен аромат на зарзала, особено силен и типичен в изсушено състояние на гъбата.

Ламелите стоят под периферията на гъбата, груби, отделени една от друга, като се спускат надолу по пънчето, жълти (с цвета на гъбата).

Спорите са белезникави, а споровият прашец – белезникавожълт.

Пънчето е светло до матовожълто, в долния край изтънено, не по-високо от 2-6 см и широко 1-3 см, с доста жилаво плодово месо, което се цепи лесно по дължината си на жилки. В застарялата гъба става кухо.

 

Сходната отровна гъба горчива миризливка расте само върху изгнила дървесина, докато пачи крак расте върху почва в гората.

 

  |  Views: 1672  |  Прочетено във Вестник за градината